Informace z města

Zveřejněno 18. 4. 2024

Den Země 2024

Učíme děti chránit planetu

Letošního 8. ročníku osvětové akce Den Země se zúčastnilo přes 600 dětí. Akci zorganizovalo Zdravé město Týnec ve středu 17. dubna 2024 od 8:30 do 14:30 v areálu ZŠ Komenského. Pro děti byl připraven naučný program od společností zabývajících se recyklační tematikou či naukou o přírodě. Společnost ELEKTROWIN pro zpestření dne s sebou přivezla i nafukovací atrakci, kde si děti vyzkoušely svou obratnost. Své vědomosti si mohly ověřit na interaktivních stojanech. Malý skákací hrad a naučné aktivity přivezla pro děti i společnost Asekol. Účastníci se dozvěděli také spoustu informací od společnosti EKO-KOM v podobě programu „Tonda Obal na cestách“. Téma třídění a zpracování recyklovatelných surovin (jako např. plast, papír, sklo, elektroodpad, osvětlovací zařízení) se prolínalo v průběhu celé akce. Pracovníci Technických služeb Týnec přivezli na ukázku „kukavůz“ a vozidlo na svoz odpadkových košů v nedostupných lokalitách. 

Zajímavostí letošního ročníku byly stánky s mysliveckou, včelařskou a rybářskou tematikou. Děti se učily rozeznávat lesní zvěř a ryby, dozvěděly se např. zajímavosti ze světa včel a jak je důležité je chránit.

Další novinkou byl stánek Ministerstva zemědělství ČR – informačního centra bezpečnosti potravin, kde odborníci vysvětlovali, proč je důležité šetrné zemědělství a jak můžeme přispět svým zodpovědným chováním/stravováním k ochraně své, ale i přírody.

Program byl doplněn i tvořivými dílničkami, kde děti vyráběly rybičky či sluníčka. Děkujeme všem, kteří nám pomáhali tuto osvětovou akci uskutečnit. Věříme, že si ji užily nejen děti.

 

Zpět na seznam aktualit